Thursday, 29 March 2018

Tembakau Kingkong Khayal Seperti Ganja

SHARE
Indonesia-Walaupun kesannya sama seperti ganja, bagaimanapun, peng­hisap tembakau Kingkong tidak boleh didakwa setakat ini kerana tembakau itu tidak termasuk dalam kategori dadah dalam un dang undang sedia ada Indonesia.

Ketua agensi narkotik polis Yogyakarta Andi Fairan berkata, pihaknya menemui tembakau berkenaan ketika menyerbu sebuah rumah di
Bantul, September lalu.

"Pengguna tembakau Kingkong mendapat kesan sama seperti menghisap ganja. Mereka khayal sama seperti penghisap ganja, tetapi tidak ada tindakan boleh diambil kerana tem bakau itu tidak didaftar kan sebagai dadah," ka tanya.

Mengulas mengenai ser buan di Bantul, Andi berkata, pihaknya menahan empat mahasiswa yang menghisaptembakau berkenaan.

"Mereka kelihatan khayal seperti orang menghisap ganja. Turut ditahan ialah seorang lelaki yang didakwa pengedar.

"Bagaimanapun, ujian air kencing yang dijalankan terhadap mereka mendapa ti mereka negatif ganja. Kami terpaksa membebas kan kelima lima lelaki itu," katanya.

Andi juga berkata, dia bimbang jika kegiatan menghisap tembakau King­kong itu merebak memandangkan harganya jauh lebih murah dari ganja.

"Mungkin pengguna tem bakau Kingkong bertambah jika usaha membendung ke giatan itu tidak dijalankan segera. Mungkin juga seka rang ramai yang menghisap nya kerana ia belum digolongkan sebagai dadah wa laupun kesannya sama dengan ganja," katanya. Agensi

"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers