Sunday, 24 April 2016

Golongan LGBT Tidak Boleh Sertai PDRM

SHARE
POLIS Diraja Malaysia (PDRM) tidak akan menerima permohonan daripada golo- ngan Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) untuk menyer- tai pasukan itu walaupun individu berkenaan mempunyai kelayakan yang ditetapkan.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Noor Rashid Ibrahim berkata, pihaknya masih menge- kalkan kuota dan cara pemilihan anggota dan pegawai polis yang sedia ada sekarang.

"Sehingga kini, kita masih berlandaskan kepada prinsip tidak akan menerima LGBT dalam kala- ngan masyarakat jadi kita tidak akan mengambil golongan tersebut.

"Sekiranya mereka ingin menyertai pasukan polis, mereka perlu berubah dan mengamalkan budaya yang diterima di negara ini," katanya kepada pemberita selepas majlis tamat latihan kursus asas kadet Inspektor Siri 3/2015, di sini hari ini.

Beliau mengulas mengenai go­longan LGBT yang kini semakin diterima di negara barat dan India apabila portal, The Hindu melaporkan K. Prithika Yahini telah menjadi pegawai polis pertama daripada golongan itu di Selatan India.

Amerika Syarikat juga menyokong penubuhan kumpulan yang dikenali Komuniti Transgender Po­lis Sherif (COPS) khususnya untuk pegawai-pegawai penguat kuasa undang-undang transgender me- rangkumi Amerika Syarikat, Kana- da, Australia dan England.

Selain itu, Boston Globe mela- porkan bahawa kumpulan LGBT iaitu New England Pegawai Gay Tindakan League (GOAL) sehingga kini mempunyai lebih 300 ahli untuk melatih ketua polis mengenai cara merawat pegawai gay di jabatan masing-masing serta merekrut un­tuk memahami bagaimana untuk bekerja dengan mangsa gay.

Pada tahun 2014, Jabatan Polis Forth Worth di Texas mula melan- carkan video yang mensasarkan komuniti LGBT, ibu tunggal, Afrika- Amerika, Hispanik dan Latin untuk bekerja di jabatan tersebut.
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers