Thursday, 28 April 2016

Kerjanya Seludup Dadah

SHARE
Harun dan Cikgu. Itu lah dua nama besar pengedar dadah war- ga Malaysia yang masih aktif menjalankan kegiatan haram itu di sempadan Danok, Sa dao Bukit Kayu Hitam.

Seorang bekas pengedar warga Thailand yang mahu dikenali sebagai Soms ber- kata, kedua dua mereka ini aktif sejak tujuh tahun lalu untuk menyeludup pclbagai dadah terutama ganja.

Menurutnya, Harun yang berusia lingkungan 30 an berperanan sebagai penye ludup sebelum menjadikan daerah berhampiran sempa­dan (sebelah Malaysia) se­bagai tempat pengumpulan.

"Semua dadah yang dise- ludup itu akan dibawa ke Kuala Lumpur," katanya yang pernah suatu ketika dulu menjadi saingan Harun dalam pengedaran dadah.

Soms berkata, sepanjang pengetahuannya, sindiket di anggotai dua nama berkenaan juga bukan saja memasarkan dadah itu kepada rakyat Ma laysia, malah turut menye ludupnya ke Indonesia.

"Apapun saya tidak berapa pasti (mengenai penyeludu pan dadah ke Indonesia)...tetapi, apa yang saya dengar ia seperti itu," katanya.

Mengenai lelaki dikenali sebagai Cikgu' itu. Soms ber kata, lelaki berusia 40-an itu adalah majikan kepada Ha run.
"Harun dan Cikgu selalu ke Danok untuk mengurus kan 'barang' yang akan diseludup mereka itu," kata nya.

Soms berkata, sindiket terbabit sanggup mengupah 'transporter' (penghantar) sehingga RM50,000 bagi satu perjalanan supaya membawa 'barang' dengan selamat dari kawasan Thailand (lepas pemeriksaan sempadan) ke Kuala Lumpur.
"Jangan ingat semuanya
Harun dan Cikgu selalu ke Danok untuk menguruskan 'barang' yang akan diseludup mereka*

akan lepas biarpun ada 'orang dalam' membantu mereka, sebaliknya pada sa­tu satu masa akan ada tu- kang tarik ataupun 'trans­porter' dijadikan korban.

"Mudahnya begini, jika ada 10 lori sekali jalan...sin diket akan korban kan satu supaya menarik perhatian pihak berkuasa. Jadi, sem- bilan lagi akan lolos," ka­tanya.

Dalam kejadian terbaharu 19 April lalu, seorang rakyat Malaysia ditahan bersama 520 kilogram ganja yang di- sembunyikan dalam perabot yang dimuatkan dalam trak dipandunya di pusat peme riksaan Imigresen Danok.
Lelaki terbabit mendakwa dia diupah RM1.000 untuk membawa dadah berkenaan ke Kuala Lumpur.

Hasil pemeriksaan terhadap trak terbabit, pihak ber­kuasa menemui 520kg da­dah dalam 29 bungkusan di anggar bernilai 15.6 juta baht (RM150.000).

Lelaki itu mendakwa di upah pengedar dadah Ma­laysia untuk mengambil da­dah berkenaan dari Hatyai dan menyeludupnya masuk ke Malaysia untuk dihantar ke Kuala Lumpur.

Dalam laporan eksklusif Harian Metro semalam, Skuad Khas Harian Metro membongkar kewujudan se- buah pulau kecil yang ter- letak antara puluhan pulau di Laut Andaman yang di syaki menjadi transit dan markas penyeludupan dadah terbesar dari selatan Thai land ke beberapa negara te­rutama Malaysia dengan
menggunakan bot nelayan.

Pulau diberi nama Koh Lo itu dianggap nelayan tem- patan sebagai kawasan la- rangan kerana sentiasa di- kawal ketat individu bersenjata.

Difahamkan, Koh Lo juga dijadikan tempat memproses dadah yang dibekalkan se- cara terus dari 'Segitiga Emas Dadah' iaitu sempadan Laos, Myanmar dan Thailand.

Bagi mengaburi mata pen duduk tempatan, pulau itu diuar uarkan sebagai milik persendirian dan dikawal sebagai habitat semula jadi untuk burung layang layang.
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers