Monday, 25 April 2016

PRN Sarawak:PAS Akan Kalah Sekali LAGI Dibeting Maro

SHARE
Pertembungan antara PAS dan Amanah di PRN Sarawak merupakan satu pertembungan menarik antara kedua parti dan keputusannya pasti di nanti-nanti oleh penganalisis politik serta rakyat Malaysia.

Berdasarkan pengalaman dalam politik PAS dan Amanah dikira serupa berikutan pemimpin parti yang perisidenkan Mat Sabu juga asalnya dari PAS.

PAS bertanding diatas tiketnya bermula 1955 manakala Amanah bertanding pertama kali diatas tiket sendiri pada PRN Sarawak kali ke 11.

7 Mei 2016 sejarah tercipta buat Amanah samada berjaya memperolehi beberapa kerusi atau tidak,namun 7 Mei merupakan tarikh parti itu menerima keputusan pilihan raya diperingkat DUN turut tercatat.

Jika PAS tumbang ditangan Amanah di Samariang,Muara Tuang,Sadong Jaya,Sebuyau dan Beting Maro dalam jumlah kiraan undi lebih sedikit bermakna kedudukan kerusi PAS di Selangor goyang ditangan Amanah.

Kelima-lima kerusi PAS lawan Amanah merupakan kawasan majoriti Melayu,namun begitu dipercayai sukar untuk kedua parti itu memperolehi sebarang kerusi berikutan calon dari parti terkuat iaitu BN turut bertanding di kawasan sama.

DUN Beting Maro pada PRN 10 BN perolehi kemenangan dengan jumlah kiraan undi 391 yang mana calon dari BN Razaili Gapor bertentangan dengan calon dari PAS Abang Ahmad Kerdee Abang Masagus .Jumlah keluar mengundi 5,808 pengundi.

Di Beting Maro PAS menyimpan cita-cita besar berdasarkan keputusan PRN 10 lalu,namun begitu PAS harus ingat kini Amanah juga turut mencalonkan calonya di kawasan yang sama.

Mengikut perkiraan semasa berdasarkan keputusan lalu,PAS berkemungkinan besar kalah sekali lagi di Beting Maro manakala Amanah hilang wang pertaruhan.

Cita-cita PAS mungkin tidak kesampaian kerana Amanah turut mencari kedudukan di Beting Maro dalam usaha mencipta sejarah kemenangan pertama dalam pilihan raya setelah menderhakai PAS.
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers