Wednesday, 16 August 2017

Hadi ucap terima kasih kerana bertanya kepada Mahathir tentang Memali di forum

SHARE


(FMT) - Presiden PAS Abdul Hadi Awang hari ini mengucapkan terima kasih kepada mereka yang membangkitkan isu Memali yang berusia 3 dekad itu, di mana 18 orang terbunuh, di forum Nothing to Hide 2.0 pada Ahad lepas.

"Saya berterima kasih kepada mereka yang meminta penjelasan mengenai insiden itu," katanya dalam reaksi pertamanya ke atas forum yang berakhir dengan kekacauan selepas selipar, botol dan kerusi dilemparkan ke pentas dan suar dinyalakan.

Tiga remaja telah ditahan reman oleh polis untuk siasatan kekecohan pada forum yang dianjurkan oleh Pemuda PPBM di Dewan Raja Muda Musa di Shah Alam.

Forum itu diadakan untuk membolehkan pengerusi PPBM Dr Mahathir Mohamad menjawab soalan daripada penonton.

Kekecohan itu bermula beberapa saat selepas Mahathir selesai memberikan jawapannya kepada soalan mengenai kejadian Memali yang mengakibatkan kematian 14 penduduk kampung dan empat pegawai polis.

Mahathir adalah perdana menteri pada masa kejadian di Kampung Memali di Baling, Kedah pada tahun 1985.

Kekecohan bermula apabila penduduk kampung cuba menghalang pihak polis daripada menangkap guru agama mereka, Ibrahim Mahmud, yang dituduh mengajar ajaran sesat.

Hadi berkata PAS telah menjadi mangsa selepas kejadian itu.

"Apabila emosi masih tinggi pada masa itu, ulama PAS mengisytiharkan mangsa yang dibunuh secara kejam dalam serangan polis sebagai syahid," katanya.

Beliau berkata PAS menganggap pasukan keselamatan yang terkorban dalam pertempuran di Memali juga menjadi syahid kerana mereka hanya mengikut arahan untuk menyerang penduduk kampung.

Walau bagaimanapun, beliau berkata ianya tidak berguna jika hanya menimbulkan semula "cerita lama" tanpa perasaan menyesal dan tanpa membetulkan kesalahan.

Beliau mengakui bahawa sebilangan kecil umat Islam ketika itu juga suka menuduh orang Islam lain sebagai "orang kafir", tetapi sikap ini telah berjaya diatasi oleh PAS.

Hadi, yang sendiri dituduh memanggil anggota Umno sebagai kafir dalam ucapannya yang dikenali sebagai "Amanat Hadi", mendakwa penuduh utama Umno akhirnya menyertai Umno atau menjadi senyap.

Hasil daripada kejayaan PAS dalam memeriksa panggilan kafir itu adalah kerjasama semasa antara parti itu dan Umno "dalam hal ehwal Islam", tambahnya.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/hadi-says-thanks-for-memali-query-for-mahathir-at-forum/
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers