Thursday, 22 February 2018

Penduduk Ghouta ‘Menunggu Kematian’ Tatkala Bom Digugurkan

SHARE
Penduduk Ghouta di timur Syria berkata, mereka hanya menunggu giliran mereka untuk mati, selepas bom-bom tong tentera pro-kerajaan digugurkan keatas Kawasan kediaman mereka awal pagi Rabu.

lebih banyak roket pro-kerajaan dan bom tong jatuh ke atas wilayah pemberontak yang terkepung.
Lima orang mati dan lebih 200 orang cedera di wilayah pemberontak yang terkepung itu dalam salah satu pengeboman terberat sejak tujuh tahun peperangan berlaku.

Agensi akhbar antarabangsa melaporkan, sebuah NGO pemerhati perang berkata, sekurang-kurangnya 250 orang dalam 48 jam.

Balai Cerap Syria untuk Hak Asasi Manusia yang berpangkalan di Britain menyatakan, kadar kekerapan pengeboman berkurang semalaman, tetapi jutanya meningkat kemudian pada pagi Rabu.

Kata mereka, ia peningkatan besar dalam serangan yang bermula lewat pada hari Ahad. Enklaf adalah rumah kepada 400,000 orang.
Pasukan pro-Assad melancarkan roket dan bom tong daripada helikopter di bandar-bandar dan desa-desa di daerah luar bandar di luar Damsyik.
Persekitaran itu adalah sasaran di mana pemberontak yang memerangi Presiden Bashar dalam jarak paling dekat dengan ibu negara, katanya.
“Kami menunggu giliran kami untuk mati, ini satu-satunya perkara yang boleh saya katakan,” kata Bilal Abu Salah.

Isterinya sedang mengandung lima bulan anak pertama mereka, di Douma bandar Ghouta timur terbesar.
Mereka berada dalam ketakutan, kata Bilal, bimbang kematian yang akan merenggut awal kehidupan mereka.
“Hampir semua orang yang tinggal di sini……. di tempat perlindungan sekarang, ada lima atau enam keluarga dalam satu rumah, tiada makanan, tiada pasar,” kata Bilal
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah mengecam serangan di Ghouta timur, di mana hospital dan infrastruktur awam lain telah musnah.
Ia i tidak dapat diterima, dan badan dunia itu telah memberi amaran bahawa pengeboman itu mungkin merupakan jenayah perang.
Rejim Syria dan sekutunya Rusia, yang telah menyokong Assad dengan kuasa udara sejak 2015, mengatakan mereka tidak mensasarkankan orang awam.
Mereka juga menafikan penggunaan bom tong yang dijatuhkan daripada helicopter kerana penggunaannya telah dikutuk oleh PBB.
Keadaan di timur Ghouta, yang dikepung sejak tahun 2013, semakin cemas dengan banyak agensi berusaha menyelamatkan mangsa yang kekurangan makanan, ubat-ubatan dan keperluan asas lain menyebabkan penderitaan dan penyakit.
http://buletinonline.net/v7/index.php/penduduk-ghouta-menunggu-kematian-tatkala-bom-digugurkan/
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers