Sunday, 15 April 2018

7 Perkara Buruk Yang Akan Terjadi Jika Negara Muflis

SHARE
Tempoh pembayaran hutang IMF yang dimilik oleh Greece sebanyak 1.2 billion Euro akan berakhir Selasa ini. Jika ia gagal dibayar, Greece akan diisytiharkan bankrap.

Sebaik saja mendapat kepastian tentang perkara ini, rakyatnya mulai menyerbu mesin ATM untuk mengeluarkan simpanan yang mereka ada.

Negara menjadi bankrap bukanlah suatu perkara yang baru. Selain daripada Greece, negara seperti Rusia dan Argentina juga pernah melalui situasi yang sama suatu ketika dahulu.

Sebagai rakyat kepada sebuah negara, anda perlu tahu kemungkinan yang bakal berlaku sekiranya negara menjadi 'default' semula, supaya mudah anda merancang masa depan:

1. Inflasi matawang akan berlaku


Apabila sebuah negara tidak dapat membayar hutang, wang akan dicetak dengan lebih banyak untuk membayar hutang tersebut. Tetapi masalah lain pula timbul, iaitu wang banyak tetapi nilainya susut atau jatuh. Harga barangan yang dijual di pasaran akan menjadi lebih mahal daripada biasa.

Sebagai contoh, Zimbabwe sedang mengalami inflasi teruk di mana tisu tandas yang biasanya berharga RM2.61 berharga sehingga $145,750 (RM1,525.16) di Zimbabwe. Itu baru tisu tandas, belum lagi barang yang lebih mahal harganya seperti barangan elektrik.

2. Ramai orang bakal hilang pekerjaan


Ramai pekerja diberhentikan kerana kerajaan atau syarikat tidak dapat membayar gaji akibat pendapatan syarikat atau badan kerajaan tidak lagi kukuh. 

Greece terpaksa menghentikan 30 ribu orang kakitangan awam mereka, tidak termasuk jumlah pekerja daripada syarikat dan kilang swasta kerana tidak mampu membayar gaji mereka.


3. Harga cukai akan melambung tinggi

Untuk Berita Penuh sila KLIK http://says.com/my/seismik/apa-akan-jadi-kalau-negara-muflis
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers