Friday, 20 April 2018

Di Selangor, PKR dapat 21 kerusi DUN

SHARE
BANTING, 20 April : Seperti dijangka, PKR mendominasi agihan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi pakatan pembangkang Selangor yang akan ditandingi pada pilihan raya umum ke-14, dengan diperuntukkan 21 kerusi.
Parti gabungan dalam pakatan itu iaitu DAP pula diberi 16 kerusi; Amanah sebanyak 10 kerusi manakala PPBM mendapat sembilan kerusi.

Perkara itu dimaklumkan Pengarah Pilihan Raya Pakatan Harapan (PH) Selangor, Dr Xavier Jayakumar ketika ditemui pemberita pada majlis pecah tanah bangunan baharu Majlis Daerah Kuala Langat, di sini hari ini, yang disempurnakan oleh Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

Menurut Xavier, calon-calon akan diumum dalam masa terdekat.

Sebelum ini, PH Selangor dilapor menyatakan agihan kerusi akan diumum sebelum pembubaran Parlimen namun ia tertangguh beberapa kali susulan wujudnya ketidaksepakatan antara kepimpinan pakatan itu berhubung perkara berkenaan.

Antara punca yang didakwa menyebabkan kelewatan PH memuktamadkan agihan tersebut adalah kerana PPBM dilapor bertegas mahu bertanding di 12 kerusi DUN yang disandang Barisan Nasional (BN).

Selangor mempunyai 56 kawasan DUN dengan DAP dan PKR masing-masing menguasai 14 kerusi, PAS dan BN masing-masing 12 kerusi serta Amanah dan Bebas masing-masing dua kerusi.
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers