Friday, 20 April 2018

Rais Yatim jangan kacau kerja KP ROS – Nazri

SHARE
KUALA LUMPUR, 20 Apr: Majlis Tertinggi (MT) Umno Datuk Seri Nazri Abdul Aziz membidas Tan Sri Rais Yatim yang membangkitkan isu kesahihan parti itu.

Malaysiakini dipetik berkata, Nazri berkata, Rais tidak perlu masuk campur memandangkan soal itu bawah bidang tugas Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS).

ROS sudah membuat keputusan berhubung penangguhan pemilihan Umno berdasarkan peruntukan sedia ada, katanya lagi.

“Sejak bila Rais jadi ketua pengarah (ROS)? Selepas ini dia boleh memohon untuk jadi ketua pengarah secara kontrak, biar dia buat kerja kalau dia rasa (ada perkara) tidak betul.

“Bagi Bagi saya tak perlu kacau kerja ketua pengarah ROS. Biarkan dia buat kerjanya dan jangan ada tekanan daripada mana-mana pihak,” katanya.

Semalam, Rais yang merupakan tokoh veteran Umno menggesa MT parti itu mendapatkan pengisythiran mahkamah sama ada penangguhan dua kali pemilihan Umno sah atau tidak.

Beliau mengakui gesaannya itu pasti mencetuskan kritikan daripada sesetengah pihak, tetapi meminta mereka membaca Fasal 10 Perlembagaan Umno dan Seksyen 13 dan 14 Akta Pertubuhan 1966 yang menyentuh soal pembatalan dan penggantungan persatuan.

Menurut Fasal 9.3 perlembagaan Umno, Majlis Tertinggi hendaklah dipilih setiap tiga tahun, dengan lanjutan tambahan 18 bulan dibenarkan di bawah Fasal 10.16.
Umno membuat pemilihan parti terakhir pada 19 Oktober 2013.

Setiausaha Agung Umno Tengku Adnan Tengku Mansor sebelum ini berkata ROS telah memberikan kelulusan kepada parti itu untuk menangguhkan pemilihan sehingga 19 April 2019.

Image result for nazri aziz
Nazri Aziz

Hari ini seramai 16 anggota Umno memfailkan permohonan di mahkamah untuk mencabar kesahihan Umno kerana menangguhkan pemilihan parti itu.

Difahamkan permohonan itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Anggota Umno berkenaan diwakili peguam Mohd Haniff Khatri Abdulla.

Mohd Haniff juga bertindak bagi pihak bekas presiden Umno dan pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN), Tun Dr Mahathir Mohamad.

Terdahulu dalam tulisan di blog, Mohd Haniff berkata Umno harus mematuhi nasihat veteran parti itu Tan Sri Rais Yatim supaya mendapatkan pengisytiharan mahkamah sama ada tindakan parti itu menangguhkan pemilihannya adalah sah.

“Oleh itu, jika pada bila-bila masa, mana-mana anggota Umno memutuskan untuk memfailkan tindakan mahkamah untuk menyelesaikan krisis perlembagaan parti, maka Umno tidak mempunyai hak untuk menyalahkan anggota atas kecuaian dan kegagalan kepimpinan parti untuk membawa perkara itu ke mahkamah,” katanya.
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers