Thursday, 26 April 2018

‘Tidak faham,’ Suhakam tidak dibenar pantau PRU

SHARE
KUALA LUMPUR, 26 April — Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) "tidak faham" kenapa ia tidak boleh memantau pilihan raya umum 9 Mei ini.

Permohonan badan kerajaan itu ditolak oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), kata pengerusi Suhakam Tan Sri Razali Ismail hari ini.

“[Keputusan SPR] ini bermaksud Suhakam tidak dibenarkan berada di dalam kawasan pusat pengundian semasa pemantauan dijalankan,” katanya.

“Keputusan ini sukar untuk difahami terutamanya apabila Suhakam mendapat makluman bahawa terdapat pemantau pilihan raya antarabangsa yang akan membuat pemantauan semasa pilihan raya dijalankan.”

Namun Suhakam menegaskan akan tetap memantau penjalanan pilihan raya kali ini yang bermula dengan penamaan calon pada Sabtu ini.

“Dengan mengambil kira kepentingan awam, Suhakam akan tetap meneruskan pemantauan seperti yang telah dirancang,” katanya dalam satu kenyataan.

Razali juga menegaskan pilihan raya yang bebas, adil dan berintegriti sebagai daripada hak asasi manusia.

Ketika mengumumkan dua tarikh penting pilihan raya 10 April lalu, SPR memaklumkan 14 buah negara dijemput sebagai pemerhati antarabangsa.

Mereka termasuklah badan pengendali pilihan raya dari Asean, Komanwel, Asia dan Eropah serta Malaysian Commonwealth Studies Centre (MCSC).
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers