Wednesday, 30 May 2018

Ketika Jadi PM, Najib Bersin Depa Tepuk Tangan

SHARE
KETIKA ada kuasa mereka jadi lembu dicucuk hidung, apa sahaja ketua cakap disambut yes bos, yes bos, yes bos.

Orang Umno-BN kalau pemimpin bersin pun mereka tepuk tangan, mereka bersorak seolah-olah bersin adalah satu amanat penting dari pucuk kepimpinan parti yang juga pemimpin negara.

Bagi marhaen, orang tepuk tangan dia pun ikut tepuk, orang bersorak dia pun bersorak, janji dapat tengok muka, bersalam dengan pemimpin, dapat selfie untuk berbangga kepada rakan taulan, jiran dan anak-anak. Apa yang diucapkan, yang dijelaskan berkaitan isu semasa negara mereka tidak peduli.

Kini pasukan 'yes bos' mula tuding menuding antara satu sama lain, mencari salah, mencari silap selepas kalah.

Paling teruk ketika bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sedang tertekan ibarat orang sakit yang perlu mendapat rawatan sewajarnya, pemuda tonggak negara bangkit mendesak supaya Najib letak jawatan presiden parti, sedangkan orang tua berpesan!, jangan sesekali hadiahkan kain kapan kepada pesakit.-Suara Biru

1. Beberapa pemimpin UMNO mula mengecam pucuk pimpinan parti peringkat pusat atas kekalahan Barisan Nasional.

2. Terbaru ialah bekas Menteri Kewangan Ke-2 yang kalah di Titiwangsa. Sebelum ini Ketua Pemuda UMNO Malaysia dan Ketua Pembangkang Johor.

3. Oleh kerana sekarang soal perebutan jawatan dalam parti maka jari bukan sahaja ditunding kepada Najib Razak tetapi juga kepada Ahmad Zahid dan Hishammudin Tun Hussien.

4. Saya faham jika mereka yang di bawah – ahli biasa dan pemimpin-pemimpin peringkat Cawangan – marah. Mereka tiada di koridor kuasa untuk mempengaruhi polisi.

5. Sebaliknya, kita tidak faham mereka yang dalam kepimpinan sekarang turut mengkritik. Ketika memegang jawatan mereka turut sama bersetuju, hari ini mereka mencuci tangan dan menyalahkan orang lain.

6. Johari Ghani suatu ketika mengkritik Najjb Razak dan 1MDB. Lucunya apabila ditawar jawatan Timbalan Menteri Kewangan dengan pantas beliau menyambar. Kemudian dengan pantas juga beliau menyakin Najib Razak untuk dilantik menjadi Menteri Kewangan Kedua.

7. Johari Ghani kata BN kalah sebab sombong dan gagal tangani isu GST serta kos sara hidup.

8. Mari kita tanya apa Menteri Kewangan Kedua buat dalam isu GST dan kos sara hidup?

9. Ada nampak beliau turun ke seluruh ceruk kawasan menerangkannya kepada rakyat? Ada nampak beliau memberi cadangan polisi yang boleh menggembirakan hati rakyat dalam kos sara hidup?

10. Masalah dengan pemimpin UMNO seperti Johari Ghani ialah mereka melepaskan tanggungjawab berjumpa rakyat dan menerangkan isu kepada Najib Razak dan Ahmad Zahid.

11. Mereka sendiri goyang kaki menjaga kawasan sendiri dan menguruskan hal-hal kroni. Mereka membuat program sambil lewa dan ala kadar bila bersama rakyat.

12. Jika BN “arrogant” saya fikir Johari Ghani adalah salah seorangnya. Beliau bergaduh dengan Drs Sulaiman Mohamad (bekas Ketua UMNO bahagian) dan dengn sombongnya mengatakan tidak memerlukan sokongan Ketua Pemuda UMNO Bahagian.

13. Ketika dalam pilihan raya kita perlukan sokongan semua pihak, Johari Ghani dan ramai lagi pemimpin peringkat bahagian dan negeri memilih untuk menjatuhkan “musuh peribadi”. Begitu sombongnya mereka kerana yakin orang Melayu akan sokong.

14. Akhirnya ramai antara mereka terkorban. Malah Johari, Menteri Kewangan Kedua, kalah kepada Rina Harun, bekas Ketua Puteri UMNO Sepang, yang sangat naif dalam politik.

15. UMNO masih belum sedar bahawa dalam keadaan mahu menang semula, cara terbaik ialah melemahkan kerajaan hari ini, bukannya menunding jari sesama sendiri.

16. Parti lawan kalah pilihan raya berpuluh kali tidak pula bergaduh dan menunding jari kepada pemimpin mereka semata-mata.-Mykmu.net
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers