Tuesday, 29 May 2018

Ringgit kekal antara mata wang paling kukuh Asia

SHARE
KUALA LUMPUR: Ringgit masih kekal antara mata wang Asia paling kukuh pada tahun ini, meskipun Malaysia adalah kalangan ekonomi berisiko hutang di rantau ini, demikian menurut Moody's Investors Service's.

Firma penarafan itu menerusi indeks ketidaktentuan luaran berkata India dan Indonesia muncul mata wang paling teruk terjejas di Asia pada tahun ini.

Katanya, ia berdasarkan pendedahan hutang luar dan paras rizab yang perlu ditampung oleh kedua-dua negara berkenaan.

Indeks ketidaktentuan luaran Moody's Investors Service's adalah nisbah hutang jangka pendek, hutang jangka panjang matang dan deposit bukan residen dalam tempoh setahun daripada sebahagian rizab.

Ia meletakkan Indonesia pada 51 peratus dan India pada 74 peratus.

"Malaysia dan Filipina agak berbeza. Ringgit menokok pada tahun ini walaupun Malaysia adalah antara negara paling berisiko hutang di Asia, manakala Filipina mempunyai pendeahan luar yang rendah, namun mata wangnya adalah yang kedua paling terjejas di Asia apabila susut hampir lima peratus berbanding dolar," katanya.

Persekitaran kewangan global yang lebih ketat menjadikannya lebih mahal untuk membiayai semula hutang luar dan menambah tekanan ke atas mata wang.

Moody's berkata, di sesetengah negara, termasuk Indonesia dan Filipina, pulangannya telah meningkat.

Namun, darjah penurunan dan secara umumnya persekitaran kewangan lebih ketat, adalah sama sekali tidak sama magnitud berbanding keadaan pada 2013.

Sementara itu, ringgit dijangka diniagakan dalam lingkungan RM3.95 hingga RM4.00 pada zon sokongan dan rintangan, ketika Malaysia cuba menguruskan hutang kerajaan yang didedahkan berjumlah RM1 trilion, demikian menurut firma tukaran asing, Oanda.

"Pada perkiraan saya, berurusan dengan risiko politik adalah tekaan yang boleh dikira memandangkan risiko politik adalah amat sukar untuk dihitung.

"Situasi politik domestik kekal menjadi cabaran, namun jangkakan faktor luaran akan memacu momentum di mana mata wang pasaran sedang pesat membangun, secara umumnya terus jatuh di bawah tekanan kerana dolar Amerika Syarikat (AS) terus dalam kedudukan baik berbanding euro menuju hujung minggu ini," kata Ketua Asia Pasifik Oanda, Stephen Innes.
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers