Sunday, 1 July 2018

Kebangkitan UMNO Selepas BN Tewas Ditangan Zahid

SHARE
Kemenangan mantan TPM, Zahid Hamidi dan  mantan Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan pada pemilihan UMNO kali ini telah dijangka sejak dari awal.

Lawan beliau mantan Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin yang juga Ahli Parlimen Rembau dan Tengku Razaleigh Hamzah selaku Ahli Parlimen Gua Musang kecundang walaupun kedua-dua calon ini popular di mata pembual kedai kopi.

Khairy dengan rekod suka mencakar belakang mantan Perdana Menteri Datuk Seri Najib selepas kekalahan Barisan Nasional pada PRU14 terkubur dengan strategi sendiri, strategi nak menang dengan menyalahkan pemimpin dahulu bukanlah seorang pejuang yang mahu membina perjuangan selepas kejatuhan.

Khairy yang tersilap percaturan itu akhirnya menerima padah setelah tidak mengutamakan ruang masa depan yang ada untuk bangkit membina kekuatan UMNO, sebaliknya beliau lebih melihat apa yang sudah terjadi sebagai agenda untuk menang.

Walaupun kenangan lalu patut diimbau, namun bukanya untuk meletakkan kegagalan itu diatas bahu seorang sahaja sekiranya Khairy masih ingat beliau sendiri pernah menyeru agar bekerja secara berpasukan.

Bagi Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li) kekalahan yang diterima beliau amat memalukan, kerana ketika Barisan Nasional memerintah beliau kurang sedar apa yang berlaku di Kelantan, sesungguhnya kejatuhan Kelantan dianggap berpunca dari parti Semangat 46 yang diasas beliau.

Ku Li juga dianggap sebagai Ahli Parlimen yang malas hadir ke Perhimpunan Agung UMNO dan juga orang yang malas hadi di persidangan Parlimen.

Bagaimana Ku Li akan membaiki UMNO? jika dia sendiri sukar berada di dua tempat iaitu di persidangan Parlimen dan Perhimpunan Agung UMNO. Untuk membakitkan semangat juang ahli UMNO Ku Li perlu berada di semua Negeri dan Bahagian bukanya bersikap seperti iklan biskut, sekejap ada, sekejap tak ada. Ku Li juga gagal menjinakkan perwakilan semua UMNO Bahagian di Kelantan agar memilih beliau. Kegagalan memperolehi undi dari UMNO Bahagian di Kelantan juga membuktikan beliau hanya popular di kawasan yang dimenangi beliau dalam PRU14 sahaja.

Rata-rata melihat kebangkitan UMNO selepas kekalahan Barisan Nasional pada PRU14 berada di tangan Zahid Hamidi dan Hishammuddin Hussien bukannya dibawah Khairy dan Ku Li yang dianggap seperti biawak yang suka cakar belakang orang yang memikul.

Zahid dan Hishammuddin merupakan dua nama besar yang diharap akan bertanding pada pemilihan UMNO 2018, iaitu jawatan nombor satu dan dua. Tetapi Hishammuddin tidak bertanding.

Harapan ramai pihak selepas kejatuhan BN akhirnya diamanahkan kepada Zahid oleh para perwakilan bukannya kepada Khairy dan Ku Li.

Pemilihan kali ini juga amat bersejarah kerana sejak 1988 susulan tidak ada pertandingan untuk jawatan presiden dan timbalan presiden. Kali ini, ia dibuka untuk dipertandingkan.

Datuk Seri Mohamad Hasan dianggap orang sesuai selepas Hishammuddin Hussien tidak bertanding untuk jawatan nombor dua, bukanya Tan Seri Annuar Musa.

Jadinya, kemenangan Zahid Hamidi dan Mohamad Hasan sebenarnya telah dijangka sebelum hari pengundian bagi Pemilihan UMNO 2018.
"---SHARE---" "---KONGSI---"

Author: verified_user

0 comments:

Google+ Followers